Rajski przepis
Wpadłam na niego niby przypadkiem,
za kwaśnym jabłkiem goniąc w ogrodzie
już miałam ugryźć,
zerkam ukradkiem
- smutno wyglądasz, coś nie na bozię.
Nie taki święty (porwał jabłuszko),
odziej się, przykryj bo tatuaże,
choćby ten z muszką i ten…
Na uszko szepnę,
a jeszcze lepiej ci pokażę -
żeby serduszko w subtelnym miejscu?
- Oddaj jabłuszko, dostaniesz gryza,
on szeptu, szeptu, że szkoda zębów-
jedz się nie krępuj.
A to siurpryza!
Jabłko przebite strzałą Amora
na dwie połówki, w środku tkwił kontekst;
Mały robaczek wił się jak boa…
Nie… Chcę… O boziu !
Dzisiaj jest piątek wegetariański,
a kysz pokuso!
Skrzyp, skrzyp, nim zastygł westchnął
- Niewiasto…
- jeśli masz kłopot, oj tam z robaczkiem,
spraw się i natchnij francuskim ciastem.
- Warstwa po warstwie, skoro już grzeszysz,
to pod pierzynką musi być słodko,
możesz wzbogacić w rozkoszny dresing,
jak się upiecze, przyjdź tu z szarlotką!
aranek
Rajska szarlotka:
Składniki:
30 dkg mąki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 kg jabłek
ok.2 garście jabłuszek rajskich (tyle udało mi się zdobyć)
kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, przesmażyć . Pod koniec smażenia dorzucić rajskie jabłuszka. Wymieszać.
Ciasto podpiec na rumiano w temperaturze 180 stopni, wyłożyć i wyrównać przesmażone jabłka, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około pól godziny.
Smacznego!
1 kg jabłek
ok.2 garście jabłuszek rajskich (tyle udało mi się zdobyć)
kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, przesmażyć . Pod koniec smażenia dorzucić rajskie jabłuszka. Wymieszać.
Ciasto podpiec na rumiano w temperaturze 180 stopni, wyłożyć i wyrównać przesmażone jabłka, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około pól godziny.
Smacznego!
Smakowite! Pozdrawiam Teresko. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Arku :) Szarlotka jest dobra na wszystko :)
UsuńPozdrawiam Cię Arku serdecznie :)